Comenteaza

AVRAMESTI - satul Avramesti (Vaslui)

AVRAMESTI
date si informatii satul AVRAMESTI, comuna Voinesti, judetul Vaslui

Am adunat in aceasta pagina cam toate resursele disponibile online care fac referinta la satul Avramesti (comuna Voinesti, judetul Vaslui) . Am inceput cu SARBATOAREA Satului Avramesti 2015 si am continuat cu articole si alte resurse documentare online cu date si informatii despre satul Avramesti si care, printre altele, atesta ca satul Avramesti a fost intemeiat pe vremea lui Stefan cel Mare . Am incheiat (!?) cu o lista de resurse arhivistice/monografice ce pot fi consultate la Arhivele Nationale si biblioteci, de referinta pentru intregirea/imbogatirea materialului documentar referitor la satul Avramesti (Vaslui) . AVRAMESTI (Vaslui) - august 2017  - 
SARBATOAREA satului : Ziua satului Avramesti (Full HD / YouTube, cu sunet)

~ AVRAMESTI (Vaslui) - mai 2017 (Full HD / YouTube, cu sunet)
AVRAMESTI (VS) - septembrie 2016 (21 episoade) (Full HD / YouTube, cu sunet) 
Avramesti - date si informatii

Legume eco din AVRAMESTI :

Legende Avramesti (1) - bata lui Avram Huiban
AVRAMESTI in arhive:
AVRAMESTI in articole presa:
 • Articol (legumele bio)
 • Articol"...Ștefan-Vodă, la cererea soldatului Avram Huiban, recunoscându-i vitejia, l-a facut călăraș și i-a dat drept răsplată ca rezășie Valea Mărului cu megieșiile ei. Venind el aici, s-a așezat la poiana dealului, unde este astăzi biserica Sf. Neculae, poiană înconjurată de tei și acoperită cu iarba numită «Avrămeasă». S-a căsătorit cu Ileana Mrescu din satul Bogdănesei, județul Bacău;..." - sursa: comisarul.ro
 • Articol (pdf)
De aici ar rezulta ca vatra satului Avramesti se afla in locul unde este biserica ortodoxa ('Sf. Neculae') Avramesti .

Biserica AVRAMESTI
BISERICA Avramesti
Date(1)Date(2)
AVRAMESTI pe Wikipedia


Alte izvoare (1)

Ocolul Tutovei apare si el prima oara intr-o structura atent consemnata in scris tot in 1772 format pe atunci din urmatoarele localitati: Avramesti, Balitesti, Bogesti, Calimanesti, Corodesti, Cristesti din Deal, Cursesti, Dragomiresti, Gherghesti, Garceni, Halaresti, Harsova, Itcani, Ivanesti, Laza, Lipova, Micesti, Obarseni, Politeni, Popesti, Puiesti, Pungesti, Radeni, Recea, Rusii Pavalascu, Stancaseni, Tomesti, Tulesti, Tifesti, Voinesti. Intinderea era deci foarte mare si dificil de administrat de la Puiesti. Comparativ vom prezenta si structura plasei Puiesti, inainte de desfiintarea sa cand era formata din comunele Aviator Cretu, Avramesti, Calimanesti, Corodesti, Dragomiresti, Gherghesti, Halaresti, Lalesti, Marasesti, Mascurei, Micesti, Obarsenii de Sus, Pietrosu, Plopana, Pogana, Popesti, Puiesti, Radeni, Ruseni, Rusi, Stancaseni, Stramba, Vladia, Voinesti.
sursa: Asezari umane si structuri administrative - Formele superioare de organizare in Colinele Tutovei

Deci satul Avramesti apare clar in documente, cu denumirea actuala, inca de la 1772 (cand facea parte din "Ocolul Tutovei") .


Aflam ca satul Avramesti a fost intemeiat pe Valea (Apa) Marului, intr-o regiune carmuita de "judele Sion" .


ARHIVE - AVRAMESTI (Vaslui) - „chiaburilor demascaţi ca sabotori la AvrămeştiPe Avram Huiban, iarăşi pentru vitejie, Ştefan îl înzestrează cu pământ şi hotărăşte „ca să nu mai fie ostaş din oastea care îmbla pe gios, ci să fie în oastea călăraşilor, alăturea cu boierii ţării”. 
sursa: crispedia.ro 

Articol (pdf)


Posta AVRAMESTI
Avramesti (com. Voinesti, judetul Vaslui)
Cod postal oficiu:737596
Persoana de contact: Galca Adriana
Orar: L-V: 08:00 - 10:00
Tel. 0736/441562
Scoala gimnaziala Avramesti
Tel. 0235/0721-220801Scoala Avramesti
Scoala Avramesti

Noul CAMIN CULTURAL Avramesti
Caminul Cultural Avramesti

MOARA Avramesti
MOARA Avramesti

Galerie foto AVRAMESTI


De urmarit:  (lucrari monografice/stiintifice care contin date si informatii despre AVRAMESTI)


  AVRAMESTI  - Avramesti (comuna Voinesti - VS) on Google Maps: (GPS: 46.551751, 27.364194) AVRAMESTI pe Google Maps

  - Satul AVRAMESTI (comuna Voinesti - VS) este situat pe DC 100, la 5.2-6 km de Marasesti (VS), aprox. 6km ramificatie-stanga (sensul spre Bacau) din DJ 243 Barlad-Bacau (46 km de Barlad) (Ramificatie stanga: DJ 243 > DC 100 spre Avramesti - de la sosea drumul - DC 100 - continua 6 km pana in Avramesti)


  - Satul AVRAMESTI (comuna Voinesti - VS) - ARE NEVOIE de ajutorul dumneavoastra.


    O mana de oameni inimosi si muncitori, fii si fiice ale satului Avramesti, se zbat sa refaca, in acest colt de lume, acea oaza de viata frumoasa si autentic romaneasca, sa reinvie spiritul lui Stefan cel Mare si al razesilor, intemeietorii acestei asezari; poate sunt idealisti...eu cred ca nu ! E greu, foarte greu, DAR NU imposibil...oamenii din satul Avramesti au nevoie de speranta, de un orizont cert...unii au nevoie de educatie...ca peste tot. 

    Posibilitati sunt...pamantul este bun , mana de lucru este (...), sunt izvoare cu apa minunata, rece si curata (poluarea NU exista)...se cultiva/ cresc porumb, floarea soarelui, pruni, ciresi, visini, nuci, pepeni, verdeturi/zarzavat...chiar si caisii se simt bine pe undeva; vita-de-vie iubeste pantele dealurilor care strajuiesc satul; vaci, cai, gaste, gaini si nu numai pot fi vazute peste tot...
    Cadrul natural, pamantul si lipsa totala a poluarii din satul AVRAMESTI (VS) sunt ideale pentru practicarea agriculturii ecologice/bio (cativa pasi deja s-au facut) !
  legume crescute responsabil, in curs de certificare bio, prin care nu doar ca unesc cererea si oferta aflata la distante de sute de kilometri, dar reusesc sa puna umarul si la revigorarea unei zone defavorizate, uitata de civilizatie si de stat, dar perfecta pentru agricultura .

  Legumele bio din AVRAMESTI - Vaslui ajung pe piata din Bucuresti, prin stradania unor fii si fiice satului .


    DECI...CE MAI RAMANE DE FACUT ??!!